tiistai 20. kesäkuuta 2017

Saunalla ensimmäistä kertaa

Kun kävimme katsomassa taloamme Jokelaa, emme päässeet tutustumaan pihasaunaan koska sen lukkoon ei ollutkaan mukana avainta. Kätyrimme kävi sitten paikalla jälkikäteen ja soitteli, että sauna on todella hyvässä kunnossa, "ainakin paljon paremmassa kuin talo". No siihen ei toki paljoa vaadittukaan. ;)


Saunaan mennessä on ensimmäisenä tällainen iso... huone. Tunnustan tyhmyyteni, tälle on olemassa jokin nimikin, joka ei ole porstua eikä eteinen. Huoneessa on kuitenkin vesipata ja iso puulaatikko, penkki ja vanha pesukone, ja siitä on pääsy pukuhuoneeseen ja saunaan.

Tämä mysteerihuone pitäisi tyhjentää. Huoneessa on lattiakaivo ja olemme suunnitelleet ikkunan alle tiskauspöytää, lämpimän veden saisi näppärästi padasta ja vedet voisi vetää putkella lattiakaivoon. Astiat voisi kuljettaa korissa talolta saunalle pestäväksi ja taas takaisin, mieluummin ehkä niin kuin kantaa vettä ämpärissä talolle, pestä astiat lavuaarittomassa keittiössä, kuivata astiat käsin ja kantaa sitten likavesi taas pois.


Pukuhuone pitäisi tyhjentää ja kuurata. Haluaisimme kyllä maalata seinät jollain vaaleanharmaalla värillä. Penkkikin pitäisi tehdä ja etsiä jostain, vaihtaa hiirien repimä matto ja verho, mutta muuten huone lienee parhaimmassa kunnossa vapaa-ajanasunnollamme.

Kaikki nuo muovihäkkyrät pitää myös irrottaa. Emme ole mitään muovihysteerikkoja, mutta Jokelaan haluamme muovin sijaan mahdollisimman paljon perinteisempiä materiaaleja.


Sauna on laiteltu 15 vuotta sitten ja se on ollut vähällä käytöllä joten se on suht siisti. Lauteet tosin on tehty lapsettomalle perheelle ja kaipaavat tuunausta, ainakin kaidetta pitäisi tehdä ja vähän mietin lauteittenkin muokkaamista. Ja juuriharjaa täälläkin kaivataan.

Ja kun jossain kohtaa päästään saunan ulkopuolen kimppuun, niin olisikohan punainen tai tummanharmaa sauna kiva? Ympäristö pitäisi myös raivata, ja tehdä jonkinlainen vilvoittelupaikka: en sitten tiedä, olisiko se sitten ihan pieni patio vai vain sora/luonnonkivialue oven edessä.


Saas nähdä, päästäänkö saunomaan vielä tämän vuoden puolella edes yhden kerran, vaikka edes noilla puutteellisilla lauteilla. Jos ensi vuonna sitten ehtisi nakutella kaiteet ja muut paikoilleen. Odottelemme kyllä jo kovasti oman saunan löylyjä, kiuasmakkaraa ja saunamehuja pukuhuoneessa!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti