sunnuntai 11. kesäkuuta 2017

Kuuraa kuuraa ja lisää lautalattiaa

Kävimme viettämässä toisen siivoussession Jokelassa, reippaan iltapäivän ja vielä reippaamman aamupäivän. Suunnitelman mukaisesti kammarit saatiin tyhjäksi ja keittiön seinät jynssättyä. Ehdin myös tyhjentää keittiön kuiva-ainekaapin, vielä olisi astiakaappeja tyhjennettävänä: kun ostaa äkillisesti hylätyn talon irtaimistoineen, saa äkisti omaisuudekseen sekä pieniä aarteita (kauniit Arabian lautaset) että vehnäjauhoja vuosituhannen vaihteesta.


Kammarien lattiat saatiin myös pestyä ja Jarkko sai irrotettua toisesta kammarista sinne laitetun muovimaton. Alla oli ensin pienillä nauloilla lautalattiaan naulattu levy, joka irtosi suht pieninä palasina. Naulat oli lyöty läpi myös uunin kipinäpellistä ja se hajosi, hankintalistalle menee siis uusi.

Muovimattoa löytyi vain tästä yhdestä kammarista ja sen laiton syy jäi arvoitukseksi: oliko lautalattia tuntunut aamuisin kylmältä jalan alla vai yritettiinkö matolla peittää kammarissa ollutta (ja edelleen hiukan tuntuvaa) tupakanhajua?

Onneksi lautalattia kuitenkin oli alla ehjä. Jossain kohtaa se hiotaan ja maalataan uudestaan. Kammarit kaipaisivat myös uusia tapetteja, nyt ne on tapetoitu 1990-luvun lopun tapeteilla. Listojen alta näkyi, että alunperin keittiön viereisessä kammarissa (jossa perheen vanha äiti on asunut) on ollut keltaiset kukkatapetit ja toisessa, aikuisten veljesten kammarissa, vihertäväruskea köynnöskuvioinen tapetti. Olohuoneen ja keittiön nykyään keltaiset seinät ovat alunperin olleet hyvin kylmänsävyiset vaaleansiniset.

Lautalattiat ovat koko talossa alkuperäisen väriset ja säilyneet hyvässä maalissa: yksi huone tosin näyttää nykyään aika rokonarpiselta

Olisi mukava miettiä uusia tapetteja ja huonekalujen paikkoja, mutta vielä ei oikein voi. Sisällä olisi vielä pestäviä seiniä ja kaappeja, huussi pitäisi siirtää ja kunnostaa ja sauna kuurata... Ja katolle tarvittaisiin edes suht lailliset tikkaat, että nuohooja pääsisi nuohoamaan ja tarkastamaan piiput. Ja sitten pitäisi kiireesti kääntää katse aika huonokuntoisten ikkunoiden kimppuun, ja raivata edes osa pihasta.

Että hiukan on hommia, ennen kuin pääsee tapetteja suunnittelmaan!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti